Mjöl

Hos oss på Warbro Kvarn hittar du mjöl från hela 6 olika spannmålsslag. Allt mjöl som vi erbjuder är ekologiskt, stenmalet och helt utan tillsatser. Oavsett vad du ska baka eller laga, så hittar du rätt produkt hos oss. Behöver du hjälps så finns vi till hands för att hjälpa dig.

Mjölsorter

Vi erbjuder mjölsorter från 6 olika spannmålsslag och av dessa framställer vi tre olika mjölkvaliteter; siktat mjöl, fullkornsmjöl samt virvelmjöl.

Vi säljer även hela kärnor, slipade hela kärnor, kallpressade flingor, gryn och kross. Våra mjölsorter kommer främst ifrån kulturspannmål, alltså äldre typer av spannmål som inte förädlats i den moderna växtförädlingen eller industrialiseringen. På Warbro Kvarn mals allt mjöl i äkta stenkvarnar med liggande stenar, i ett steg. Det är en sval process som bevarar näringsämnena i mjölet och det ger bakresultat med mer smak och näring. Alla mjölsorter maler vi efter beställning vilket ger dig möjlighet att få baka med ett färskt och komplett mjöl, inklusive allt, men utan några tillsatser. Alla Warbro Kvarns produkter är ekologiska och odlas i nära samarbete med bönder här i Sörmland och i Mälardalen. Alla mjölsorter från Warbro Kvarn är oblekta och innehåller inga tillsatser, bara 100% råvara.

Vi erbjuder två varianter av vetemjöl; Bagerivetemjöl och Vetemjöl Rustikt. Bagerivetemjöl är vårt starkaste mjöl med en proteinhalt på ca 13%. Vi mal vårt vetemjöl huvudsakligen på vårvetesorten Qvarna, som lämpar sig väl för ekologisk odling. Mjölet är ljust, siktat, och mals av den innersta delen av kärnan. Mjölet passar utmärkt till all slags bakning och matlagning och är ett utmärkt val till pizzadeg. Vi mal vårt vetemjöl huvudsakligen på vårvetesorten Qvarna, som lämpar sig väl för ekologisk odling.

Vår andra variant är Vetemjöl Rustikt, ett lite mörkare vetemjöl som påminner mycket om grahamsmjöl. Mjölet ger mycket smak och innehåller en stor mängd näringsämnen eftersom det innehåller delar av kli och ska. Detta mjöl passar bra till matigare eller grövre bröd men även till många typer av matlagning så som pajdeg, piroger eller pannkakor.

Rågmjöl är utmärkt att använda till många olika sorters bröd och dess aktiva enzymer gör att det lämpar sig väldigt bra för surdegsbröd. Bröd bakat på råg innehåller rikligt med kostfibrer och mineraler samt ger lång mättnadskänsla. Rågmjöl bildar gluten men har ett lägre gluteninnehåll än vetemjöl. På Warbro Kvarn använder vi vår egna rågsort, Warbro råg, som är en korsning av den gamla rågsorten Litauen och den något modernare Amilo. Resultatet har blivit det bästa av två världar, och rågmjöl är en av våra storsäljare. Framförallt är det vårat fullkornsmjöl av råg som efterfrågas, men vårt virvelmjöl ligger hack i häl, och såklart säljer vi även siktat rågmjöl.

Emmer är en äldre vetesort som ger mycket smak till dina bröd. Emmermjöl kan med fördel användas till matiga bröd samt till matlagning, t.ex. till pajdeg. Emmer har ett annorlunda gluten jämfört med modernt vete så det kan vara bra att blanda emmermjöl med ett ljust vanligt vetemjöl eller ett ljust dinkelmjöl, eller baka brödet i form.

Enkorn är en äldre variant av vete, ett så kallat kulturspannmål och anses vara det första vetet som människan odlade. Enkornsmjöl ger ett väldigt fint gulfärgat resultat samt en härlig och unik smak och karaktär. Den gula färgen kommer från karotenoider som är samma naturliga antioxidant som finns i morötter. Mjöl av enkorn har ett svagare gluten jämfört med modernt vete och därför kan man med fördel blanda det med ett vanligt vetemjöl, alternativt baka sina bröd i en form. Vårt enkornsmjöl finns i tre kvaliteter; siktat mjöl (guldmjöl), fullkornsmjöl eller virvelmjöl.

Dinkel är urmodern till modernt vete och började odlas för 4000 år sedan. Dinkel och har en högre proteinhalt än vanligt vete och energi- och mineralinnehållet är betydligt högre, liksom andelen nyttiga fettsyror. Warbro Kvarns dinkelmjöl ger en fyllig smak med en aning nötaktig karaktär. Dinkelmjöl passar till all sorts bakning så som större bröd, småbröd, bakverk eller till matlagning i tex pannkakor och pajdegar. Även utmärkt till pizzadeg. Prova att byta ut vitt valsmalet mjöl mot detta mer smakrika och nyttiga dinkelmjöl.

Dala Lantvete är en gammal lantsort av vårvete från Dalarna. Dala Lantvete är en så kallad mångfaldsgröda med stor variation vad beträffar storlek, färg och form på axen på fälten. Några ax har borst, andra inte. Precis som andra lantvetesorter så har den ett högt mineralinnehåll, gott om vitaminer och andra nyttigheter. Proteinhalten är också mycket hög vilket ger ett lättbakat mjöl. Dala Lantvete har mycket goda bakegenskaper och kan användas till allt från bröd och kakor till pannkakor och pajdeg.

Fullkornsmjöl är ett mjöl där alla delar av spannmålskärnan har varit med i malningen, alltså frövita, grodd, kli och skal. Fullkornsmjöl har stora fördelar för vår kropp; det är väldigt nyttigt och innehåller mera fibrer, vitaminer och mineraler är när man inte har använt hela kärnan. Bröd bakat på stora delar fullkornsmjöl ger en lång mättnadskänsla och blodsockret skjuter inte i höjden lika snabbt som när man äter bra som inte alls har bakats med fullkornsmjöl. Hos Livsmedelsverket kan man läsa studier som visar att personer som äter mycket fullkorn har lägre risk att få typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdom, och att fullkorn eventuellt också bidrar till att minska risken för cancer i tjock- och ändtarm (livsmedelsverket).

Fullkornsprodukter är rika på järn, kalium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter som till exempel E-vitamin och fenoler. Fullkorn innehåller också så kallade växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen, vilket i sin tur sänker halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.

Vårt unika virvelmjöl gör det enklare att använda fullkorn i vardagen. Vår virvelkvarn låter en luftström virvla runt de hela spannmålskärnorna i en skål av granit. Mycket sakta slipas kärnorna till mjöl i en kall process, istället för traditionell malning mellan kvarnstenar. Den stora luftströmmen gör också att mjölet får ett lägre fuktinnehåll (starkt konserverande effekt) vilket ger en längre hållbarhet. Virvelmjölet blir av nedslipningen väldigt fluffigt och så finkornigt att det till och med går att baka småkakor på det – med 100 procent fullkorn!

På Warbro Kvarn erbjuder vi inte något mjöl som är glutenfritt så om du har konstaterad celiaki så ska du inte använda våra produkter. Däremot har kulturspannmål generellt en glutenkvalitet som är betydligt snällare mot magen än modernt vete. Dessutom tillsätter vi inget extra gluten i vårt mjöl.

Så om du anser dig vara känslig mot gluten så ska du i första hand undvika att köpa bröd där man har tillsatt extra gluten, och det har man gjort i majoriteten av de bröd som finns i dagligvaruhandeln. Om man vill baka själv så bör man köpa ett mjöl där inget extra gluten är tillsatt, och gärna ett mjöl från kulturspannmål som t ex något av våra mjöler av dinkel, enkorn, emmer eller dala lantvete.

Ekologiskt mjöl

Allt mjöl som du hittar från oss på Warbro Kvarn är ekologiskt mjöl. Inte bara mjölerna är ekologiska utan vi jobbar 100% ekologiskt och är certifierade hos KRAV. Alla våra odlare är också ekologiskt certifierade och inga konventionella metoder används. För oss är det självklart att jobba på det här sättet och har gjort det sedan starten 2002. Så om du letar efter ekologiskt mjöl eller ekologiska spannmålsprodukter så är det till oss på Warbro Kvarn du ska vända dig.

Våra mjölsorter kommer främst ifrån kulturspannmål, alltså äldre typer av spannmål som inte förädlats i den moderna växtförädlingen eller industrialiseringen.

Kulturspannmål passar väldigt bra för ekologiskt odling, dels därför att dom är högväxande och därför naturligt tränger undan ogräs. När ogräset får vara kvar gynnar vi också den biologiska mångfalden.

Alltid stenmalet mjöl

Vi mal alla våra mjöler i stenkvarnar med liggande stenar. Det är en sval process som bevarar näringsämnena i mjölet. Alla mjöler är förstås helt fria från tillsatser.

Våra fullkornsmjöler har alla nyttigheter kvar från den hela kärnan. I ett fullkornsmjöl skall hela spannmålskärnan finnas med, inklusive kli och grodd. Mängder av näringsämnen, som mineraler vitaminer och enzymer, sitter i just grodden och i kli-skiktet. Några av dem är niacin, magnesium, järn och zink.

I ett ljust mjöl, eller siktat mjöl som det också kallas, är kliet borta men det är ändå mer näringsrikt än ”vanligt” vitt mjöl som producerats i en modern kvarn. Eftersom mjölet är stenmalet finns alltid lite av kärnans kli-skikt kvar – därav en mer beige färg. Byt ut allt det kritvita valsmalda mjölet till vårt mer smakrika, ljusa stenmalda mjöl. På så sätt får du både ett nyttigare och godare mjöl.

På Warbro Kvarn ser vi mjöl som färskvara. Vi mal efter beställning, så du har möjlighet att få baka med ett färskt och komplett mjöl, inklusive allt, men utan några tillsatser. Det ger en produkt med mer smak och näring!

Hur använder man mjöl på bästa sätt?

Mjöl har många användningsområden, men främst är det ju bröd och bakverk det används till.

Vi erbjuder många mjölsorter som passar bra till att baka kakor med. Vi uppmuntrar gärna till att våga prova att baka kakor med fullkornsmjöl, framförallt när det gäller småkakor som t ex bondkakor, sirapskakor, drömmar eller liknande. Till denna typ av kakor passar virvelmjöl alldeles utmärkt. Till mjuka kakor såsom sockerkaka eller morotskaka rekommenderar vi ljust mjöl av dinkel.

Vi har flera typer av pizzamjöl, alltså mjöl som passar bra att baka pizza med. Allra mest luftig pizza får du om du väljer vårat Bagerivetemjöl som har hög proteinhalt, bra jäsegenskaper och bildar ett starkt gluten. Om det inte är så viktigt med stora luftiga kanter på pizzan och du vill prova ett nyttigare alternativ så rekommenderar vi att du bakar med vårat Dinkel Virvelmjöl, då får en fullkornspizza med betydligt mera nyttigheter.

Vi erbjuder inte den italienska varianten Tipo00 eftersom vi endast jobbar med svenskt och närodlat spannmål.

Hos Warbro Kvarn hittar du alla varianter av mjöl som du behöver till dina olika bröd. Oavsett om det är ljusa luftiga bröd, matiga grova bröd, småbröd, baguette, tortillabröd, långpannebröd, ja vad som helst, så finns ett riktigt bra mjöl hos oss. Dessutom är alla våra mjöler ekologiska. På Warbro Kvarn mals allt mjöl i äkta stenkvarnar med liggande stenar, i ett steg. Det är en sval process som bevarar näringsämnena i mjölet och det ger bakresultat med mer smak och näring. Alla mjölsorter maler vi efter beställning vilket ger dig möjlighet att få baka med ett färskt och komplett mjöl, inklusive allt, men utan några tillsatser. Alla Warbro Kvarns produkter är ekologiska och odlas i nära samarbete med bönder här i Sörmland och i Mälardalen. Alla mjölsorter från Warbro Kvarn är oblekta och innehåller inga tillsatser, bara 100% råvara.