Forskning & utveckling

Warbro Kvarn har alltid legat i framkant vad gäller spannmålets utvecklingen i Sverige. Vi var först i Sverige med Enkorn, bland dom första med Dinkel och vi var först med att introducera virvelmjöl i Sverige för 10 år sedan. Det är en naturlig del av våra värderingar och i vårat koncept att bidra med vår kunskap för att höja spannmålets rykte, och höja statusen på spannmål som en fantastisk råvara med mängder av näring och nyttigheter. Många projekt som vi har jobbat med, och som vi är engagerade i just nu har aktualiserats genom samhällets nya fokus på mer växtbaserad kost och i.o.m våra klimatmål.

Thomas Björklund

Thomas Björklund är en av våra grundare och vår nuvarande vd. Thomas är husdjursagronom från Sveriges Lantbruksuniversitet och innehar även en Licensiatavhandling i populationsgenetik. Thomas är uppfödd på en gård med lantbruk, och har hjälpt till på familjens gård sedan barnsben. Inspirationen till att engagera sig i förädling av spannmål kom dels från Föreningen Allkorn, vars syfte är att återväcka gamla spannmåsslag och öka den odlade biologiska mångfalden, men även från familjens rötter i Tyskland där man bättre behållit traditionella metoder för odling och malning av spannmål.

Ett urval av projekt som Thomas är engagerad i:

  • ”Mineralskiftet – fullkorn med optimerad tillgänglighet av mineraler”. Läs mer här »
  • ”Utveckling av goda, näringsrika, hållbara och lokala menyer för ungdomar, med ungdomar”. Läs mer här »
  • Flertalet projekt inom SLU Grogrund. Läs mer här »

Maria Jernsdotter Björklund

Maria Jernsdotter Björklund är en grundarna till Warbro Kvarn och en riktig eldsjäl och drivkraft. Maria är diabetessjuksköterska, vårdkommunikatör, föreläsare, skribent och bloggare. Den gemensamma nämnaren i dessa roller är glöden att utveckla och förbättra ”matsverige”. Maria möter i sitt dagliga arbete patienter med trassliga magar, prediabetes, diabetes typ 2 och personer som ska hämta sig från svåra sjukdomar och hälsosvackor.

För att förebygga de folksjukdomar som Maria möter bidrar hon till utveckling genom

  • Att blogga och sprida kunskap och bra mat hos Äkta Vara. Läs mer här »
  • Podden ”Mjöl och Brödpodden – Warbro Kvarns jubileumspodd om kulturspannmål, fullkorn, spannmålens nyttigheter och mycket mer. Läs mer »
  • Vårdkommunikatör och skribent på Chronos Care, Sveriges digitala vårdgivare för diabetes. Läs mer »
  • Samverkan med Apoteket, prediabetes och diabetes typ 2. Läs mer »
  • Författare till boken ”Hej mage! För dig som vill må bättre i magen.”
  • UF-boken Simple meals – jag vet vad jag borde göra men jag får inte till det.

Ett urval av projekt som Thomas är engagerad i: