Våra odlare

Vad vore vi utan våra odlare? Inte mycket. Dom är oerhört viktiga för oss och vi är väldigt stolta över deras arbete. Vi jobbar med ett 30-tal ekologiskt certifierade odlare i Sörmland och Mälardalen. Många av odlarna har varit med oss från första början, och har under årens lopp blivit våra vänner.​ För att säkerställa kvalitén på vår råvara förser vi odlarna med utsäde inför varje sådd.

Ett urval av våra odlare:

Thomas Björklund, Linds gård

Vår första odlare var förstås Thomas, en av våra grundare och numera även vår vd. På Linds Gård, som också är platsen där Warbro Kvarn AB ligger, finns cirka 30 hektar odlingsbar mark. På gården odlas olika kulturspannmål till Warbro Kvarn, samt vall till gårdens kor och hästar. Det var här vi provodlade Dinkel för första gången i slutet på 90-talet.

Odlingsarealen är inte så stor men passar utmärkt för att testa och uppföröka våra kultursorter, som vi sedan kan sprida vidare till övriga odlare. Det är härligt att vårat företag ligger mitt i odlingslandskapet, det ger oss alla en stor förståelse för växtodling.

Lennart Buskas, Lindbro gård

Lennart har odlat åt oss i många år och hans gård ligger bara 2 km från Warbro Kvarn. Det är härligt med så korta transporter, och inga omlastningar behövs.

Lennart har cirka 40 hektar och odlar löpande både Warbro Råg och Enkorn åt oss. Gården har funnits i familjen sedan 60-talet och här driver familjen förutom odlingarna en byggvaruhandel, Lindbro Såg.

”Det känns roligt och bra att producera bra mat som också är ekologisk. Ibland så är de lite utmaningar men det är det värt. Det är också spännande att se att en urgammal sort som Enkorn kan fungera så bra, och det är väldigt vackert att ha högväxande böljande fält utanför fönstret”

Henrik Zetterqvist, Gäversnäs gård

Familjen Zetterqvist driver tillsammans Gäversnäs Gård i Skebokvarn där det finns uppfödning av köttdjur, spannmålsodling och diverse lantbruksentreprenad. Odlingarna består av ca 200 ha åkermark och här växer en blandning av vall till köttdjuren samt spannmålsodling till Warbro Kvarn. Familjen Zetterqvist är en av Warbro Kvarns största odlare av maltkornet Balder, men har även börjat odla dinkel och enkorn. Gården har varit ekologiskt certifierad sedan mitten på 90-talet.

Jag har aldrig provat något annat än att odla ekologiskt och det fungerar jättebra för oss, det känns självklart att jobba på det viset. Det har varit riktigt kul att prova att odla Dinkel, det växer väldigt bra och svarar bra på kvävetillförseln. Att vi dessutom fick väldigt mycket halm är ett extra plus för oss som ekologisk djurgård där strömedel generellt måste införskaffas från en konventionell gård.

Mathias Olsson, Ånsunds gård

Mathias Olsson på Ånsunds Gård har odlat till Warbro Kvarn sedan år 2000. Ånsunds Gård ligger i Runtuna utanför Nyköping här i Sörmland. Mathias har odlat Dinkel, Vårvete, Enkorn och Balder Maltkorn till oss genom åren. Förutom odling erbjuder Mathias hjälp med trädfällning och skogsröjning.

”Jag gick över till ekologiskt år 2000 och jag skulle aldrig gå tillbaka. Att återgå till konstgödsel och besprutning är helt uteslutet för mig, i dagsläget skulle det heller inte var ekonomiskt”