Vanliga frågor

Frågor och svar

All havre är naturligt glutenfri. Däremot hanterar vi vår havre i samma maskiner och lokaler som våra andra grödor tex vete. Detta gör att vi inte kan garantera att det inte ligger något enstaka vetekorn i havren. Alltså, om man har celiaki kan man inte äta våra havreprodukter.

Nej, alla flingor är kallpressade, alltså råa.

När man bakar med stenmalet mjöl går det åt mindre mjöl, eftersom det stenmalda mjölet suger mer vätska.

De äldre spannmålssorterna har en annan glutenkvalité, och degarna behöver stöd för att inte flyta ut. Lägg gärna degen i en form både under jäsning och gräddning.

Vi tröskar de första grödorna i slutet av juli/början av augusti, och de sista under september. Höstvete till exempel sås på hösten, och skördas under sensommaren året därpå. Vårvete sås under våren, och skördas samma år i aug-sep.

Det är inte hagel, utan frö från ett ogräs som heter luddvicker. Tyvärr har vi en del sådant i våra ekologiska dinkelfält. De är svåra att rensa bort, men är inte giftiga och helt smakfria.

Precis som det finns garvsyra i kaffe, så finns det en liknande syra i spannmål, soja, råris, baljväxter, nötter och fröer, den så kallade fytinsyran. Dessa produkter innehåller egentligen rikligt med järn och andra mineraler, men på grund av fytinsyran är dessa svårtillgängliga för kroppen. Syran kopplar ett så starkt grepp om mineralerna att de blir mycket svåra för oss att ta upp. Att göra surdegsbröd eller låta degen jäsa under lång tid är ett bra sätt att få bort fytinsyran. Brukar man koka gröt, så kan man lägga flingorna i blöt över natten och på så sätt starta nedbrytningen av fytinsyran.