VANLIGA FRÅGOR


[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Vanliga frågor

Är era nakenhavre-produkter glutenfria?
All havre är naturligt glutenfri. Däremot hanterar vi vår havre i samma maskiner och lokaler som våra andra grödor tex vete. Detta gör att vi inte kan garantera att det inte ligger något enstaka vetekorn i havren. Alltså, om man har celiaki kan man inte äta våra havreprodukter.

Är era flingor ångbehandlade?
Nej, alla flingor är kallpressade, alltså råa.

Vad är skillnaden på att baka med ert stenmalda mjöl jämfört med ”vanligt” valsmalet?
När man bakar med stenmalet mjöl går det åt mindre mjöl, eftersom det stenmalda mjölet suger mer vätska.

Varför blir mina bröd så lätt platta när jag bakar med dinkel och emmer?
De äldre spannmålssorterna har en annan glutenkvalité, och degarna behöver stöd för att inte flyta ut. Lägg gärna degen i en form både under jäsning och gräddning.

När skördar man spannmål i Sverige?
Vi tröskar de första grödorna i slutet av juli/början av augusti, och de sista under september. Höstvete till exempel sås på hösten, och skördas under sensommaren året därpå. Vårvete sås under våren, och skördas samma år i aug-sep.

Jag har hittat små svarta kulor i min hela dinkel. Vad är det, hagel?
Det är inte hagel, utan frö från ett ogräs som heter luddvicker. Tyvärr har vi en del sådant i våra ekologiska dinkelfält. De är svåra att rensa bort, men är inte giftiga och helt smakfria.

Vad är detta ”fytinsyra” som många pratar om?
Precis som det finns garvsyra i kaffe, så finns det en liknande syra i spannmål, soja, råris, baljväxter, nötter och fröer, den så kallade fytinsyran. Dessa produkter innehåller egentligen rikligt med järn och andra mineraler, men på grund av fytinsyran är dessa svårtillgängliga för kroppen. Syran kopplar ett så starkt grepp om mineralerna att de blir mycket svåra för oss att ta upp. Att göra surdegsbröd eller låta degen jäsa under lång tid är ett bra sätt att få bort fytinsyran. Brukar man koka gröt, så kan man lägga flingorna i blöt över natten och på så sätt starta nedbrytningen av fytinsyran.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”5928″ img_size=”full”][vc_single_image image=”5923″ img_size=”full”][vc_single_image image=”5926″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Välkommen till Warbro Kvarn

Vi har tekniska problem med vår hemsida.

Är du bageri, café, grossist eller liknande. Kontakta oss på 0730-34 39 88 eller order@warbrokvarn.se

Är du privatperson, välkommen till vår webbshop KLICKA HÄR