Mjöl

Vetemjöl stenmalet rustikt
warbro vete bagerivetemjöl

Ekologiskt stenmalet mjöl

Våra duktiga odlare levererar sitt ekologiska spannmål till oss i kvarnen. Före malningen behöver kärnorna rensas, och dinkel, emmer och enkornens kärnor behöver skalas.

Alltid stenmalet mjöl

Vi mal alla våra mjöler i en stenkvarn med liggande stenar, i ett steg. Det är en sval process som bevarar näringsämnena i mjölet. Alla mjöler är förstås fria från tillsatser.

Våra fullkornsmjöler har alla nyttigheter kvar från den hela kärnan. I ett fullkornsmjöl skall hela spannmålskärnan finnas med, inklusive kli och grodd. Mängder av näringsämnen, som mineraler vitaminer och enzymer, sitter i just grodden och i kli-skiktet. Några av dem är niacin, magnesium, järn och zink.

I ett ljust mjöl, eller siktat mjöl som det också kallas, är kliet borta men det är ändå mer näringsrikt än ”vanligt” vitt mjöl. Eftersom mjölet är stenmalet finns alltid lite av kärnans kli-skikt kvar – därav en mer beige färg. Byt ut allt det kritvita valsmalda mjölet till vårt mer smakrika, ljusa stenmalda mjöl. På så sätt får du både ett nyttigare och godare mjöl.

På Warbro Kvarn ser vi mjöl som färskvara. Vi mal efter beställning, så du har möjlighet att få baka med ett färskt och komplett mjöl, inklusive allt, men utan några tillsatser. Det ger en produkt med mer smak och näring!

Virvelmjöl – vad är det?

Vårt unika virvelmjöl gör det enklare att använda fullkorn i vardagen. Vår virvelkvarn låter en luftström virvla runt de hela spannmålskärnorna i en skål av granit. Mycket sakta slipas kärnorna till mjöl i en kall process, istället för traditionell malning mellan kvarnstenar. Den stora luftströmmen gör också att mjölet får ett lägre fuktinnehåll (starkt konserverande effekt) vilket ger en längre hållbarhet. Virvelmjölet blir av nedslipningen väldigt fluffigt och så finkornigt att det till och med går att baka småkakor på det – med 100 procentfullkorn!

Warbro kvarn virvelkvarn
Vår virvelkvarn

© Copyright 2017 – Warbro kvarn - info@warbrokvarn.se - 0730-34 39 88