Grödor & kulturspannmål

Maltkornet Balder

När man skall brygga öl behövs speciellt maltkorn. Under första halvan av 1900-talet odlades maltkornsorten BALDER i Sverige. Den ansågs vara ett av världens bästa

Läs mer »

Nakenhavre

Nakenhavre Detta är en äldre oförädlad havresort. Nakenhavrens skal släpper under tröskningen och ger nakna kärnor. Nakenhavre innehåller mer näring och energi än vanlig havre.

Läs mer »

Vete

Vete Siktat vetemjöl är det vanligaste mjölet i Sverige, och kan användas till det mesta. Vi mal vårt vetemjöl huvudsakligen på vårvetesorten Qvarna, som lämpar

Läs mer »

Råg

Råg Råg odlas huvudsakligen i Nordeuropa, och sås på hösten. Rågmjöl har ett lägre gluteninnehåll än vetemjöl, och innehåller en högre mängd kostfiber. Fibrerna ger

Läs mer »

Enkorn

Enkorn Enkorn/Einkorn är det egentliga urvetet, som började odlas för ca 12 000 år sedan i Mellanöstern. Namnet kommer av att det endast innehåller en

Läs mer »

Emmer

Emmer Emmer härstammar från en korsning mellan enkorn och ett vildgräs, och började odlas för ca 8 000 år sedan. Emmer finns både i en

Läs mer »

Dinkel

Dinkel/Speltvete är en ca 5000 år gammal sort. Vi odlar dels de höstsådda ursprungssorterna ”Steiners roter tiroler” och ”Oberkulmer rotkorn”, och den vårsådda ”Gotlandsdinkel” som

Läs mer »