Maltkornet Balder

När man skall brygga öl behövs speciellt maltkorn. Under första halvan av 1900-talet odlades maltkornsorten BALDER i Sverige. Den ansågs vara ett av världens bästa maltkorn. Vi har fått tag i detta via föreningen Allkorn. Balder använder vi till vår basmalt. Den ger ett smakrikt och mustigt öl.

Balders historia

I slutet av 1800-talet började man i Sverige förädla olika lantkorn mer systematiskt. På Gotland fanns ett lantkorn som var känt för sina goda odlingsegenskaper och höga kvalitet. Ur detta lantkorn ”vaskades” linjer fram som fick stort inflytande på kornförädlingen under 1900-talet. Den mest betydelsefulla linjen fick namnet Gullkorn och registrerades som sort 1913 hos Svalöf (ett växtförädlingsföretag). Gullkorn korsades med en mängd andra linjer och gav på så sätt upphov till nya sorter, varav Balder var en av dem.

Balder registrerades som sort 1942 och klassades som ett renodlat maltkorn. Under hela 1950-talet var Balder ansett som ett av de tre bästa maltkornsorterna i Sverige. Större delen av Balderodlingarna gick på export till Belgien, Holland och Finland. I dessa länder var Balder det ledande Maltkornet.

Skillnaden på äldre maltkornsorter som Balder och nya moderna sorter är att de ofta har en något lägre extrakthalt, strax under 80 % jämfört med malt från moderna sorter som ligger strax över.

I utbyte mot detta har gamla maltkorn mer näring och flera unika egenskaper som påverkar bryggningen och framför allt smaken. Balder är råvaran som ger dig ett högkvalitativt öl med komplexa smaker och spännande nya möjligheter att upptäcka i din bryggning.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]