Den här goda mjuka kakan togs fram och serverades på vårt 10-årsjubileum 2013. Kakan innehåller bl.a rågkli, som är en nyttig men lite bortglömd ingrediens i kakrecept. Rågkli kan förebygga och minska risken för diabetes, den kan dämpa aptiten, ge jämnare insulin- och blodsockernivåer samt kan hämma tillväxt av magsårsbakterier. Kli kan alltså göra mycket gott för många magar!
Du behöver:
2 ägg
3 dl råsocker
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 dl rågkli
2,5 dl virvelmjöl av dinkel (lantvetemjöl eller ljust dinkelmjöl går också bra förstås)
1,5 dl grädde
200 gram smör
50 gram hackad mandel
Gör så här:
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torrvarorna och vänd ner dem lite i taget i äggsmeten. Rör i grädde och det avsvalnade smöret. Rör ner hackad mandel. Grädda i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter.
Tips: Prova att ersätta mandel med andra nötter som variation!
Denna kaka passar bra i de flesta formar, som t.ex en vanlig avlång form. Har du kalas för många är ett bra tips att göra en dubbel sats och grädda i långpanna. Det blir enkelt att göra mycket gott på en gång!