10 stora eller 16 små
Du behöver:
100 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl råsocker
1 tsk malen kardemumma
2 ägg (varav ett till pensling)
0,5 tsk hjorthornssalt
8-9 dl vetemjöl rustikt eller ljust dinkelmjöl
Gör så här:
Värm mjölken till fingervarmt och häll i en skål över den smulade jästen. Rör så den löser upp sig. Rör ner drygt hälften av mjölet, och sedan det mjuka rumsvarma smöret i små klickar. Blanda ner resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa någon timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den. Forma till bullar och lägg dem på en plåt. Jäs igen 30-60 minuter. Pensla med uppvispat ägg, och grädda i 225 grader i 6-8 minuter för de små semmelbullarna, och ca 8-10 minuter för de stora. Låt bullarna svalna. Nu är det dags att skapa din semla efter tycke och smak, med bland annat mandelmassa och grädde.