Mauds dinkelmannakaka för alla tillfällen

Det här är ett recept från min svärmor, troligtvis från 50-talet. Jag har moderniserat det något och bytt ut de vita vetemannagrynen mot de något mörkare och mer smakrika dinkelmannagrynen.

Ingredienser:
2 dl mannagryn av dinkel från Warbro Kvarn
2 dl råsocker
1,5 dl kokosflingor
1 dl virvelmjöl, ljust dinkelmjöl eller lantvete från Warbro Kvarn
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
0,5 dl smält smör (ca 45 gram)
2 ägg
hallon och blåbär. Det går bra med frysta, ca 200-250 gram. Kan varieras med andra bär och frukt efter säsong och lust

Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Rör ner mjölken, det smälta smöret och äggen och blanda till en fin smet.
4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten. Det går finfint att använda dinkelmannagryn som ströbröd!
5. Fördela bären jämnt över kakan.
6. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter.

Tips! En variant på denna kaka är vår Saffransmannakaka. Lägg till 1 påse saffran, 0,5-1 dl keso, 50 gram grovriven mandelmassa och ev en stor näve hackad mandel i smeten, och följ receptet ovan.

Mauds dinkelmannakaka