En god och nyttig sallad som passar till såväl frukost, lättlunch, mellanmål och som kvällsvard.
4 dl hela kärnor av dinkel, emmer, nakenhavre eller naketkorn från Warbro Kvarn
1,5 liter vatten för blötläggningen, eller 8 dl vatten för kokningen
flytande honungmalen
kanel eller kardemumma
färsk frukt eller bär efter smak, fantasi och årstid. Ta exempelvis citrusfrukter, äpple, vindruvor, päron, apelsin eller hallon
Skölj spannmålskärnorna i rikligt med vatten. Låt dem ligga i blöt över natten och koka sedan på svag värme. Nakenhavre i ca 10 min, dinkel och emmer i 20 min och naket korn i 30 minuter eller tills kärnorna känns lagom mjuka. (Du kan också koka utan blötläggning i 20, 30 resp 40 minuter.) Häll bort ev överskottsvatten och blanda ner frukt och bär och smaksätt med flytande honung och lite kanel eller kardemumma. De kokta kärnorna håller cirka en vecka i kylen och kan även frysas.