Warbros egen kulturgröt från Nobel

På Nobelbanketten 2024 valde kocken Jessie Sommarström att servera kulturgröt till huvudrätten, något som blev väldigt uppmärksammat och omdisskuterat. Att kocken valt att fokusera på folkhälsa, hållbarhet och lokala producenter tycker vi såklart är oerhört roligt, och helt rätt i tiden. Vi har provlagat Jessies recpet (se länk längre ner) och kunde inte låta bli att skapa en egen version som passar för hemmaköket, och med lite färre antal ingredienser. Testa denna umamidjupa version av nordisk risotto du också, varför inte till ett riktigt festligt tillfälle?

Basen är vår hydrotermiskt behandlade kornbulgur som kokas med lök, svamp och kycklingfond och avrundas med ost och örter, för att sedan kompletteras av en len kräm på jordärtskocka och toppings som ger krisp och syra.


Ingredienser till gröten:
2 dl hydrotermiskt behandlad kornbulgur
1 sharlottenlök
1 dl vitt vin
1 stor sked valfri svamp
Ca 5 dl Kycklingbuljong
Ca 20 g hårdost

Hacka löken fint och mjukna den försiktigt i en panna med smör. Häll på okokt bulgur, fräs på men akta så att löken inte bränns. Häll på vin och låt koka bort, tillsätt svamp i den form du föredrar (vi använde vid detta tillfälle torkad trumpetsvamp och färska kantareller) och rör ihop. Börja sedan hälla på buljong. Tillsätt lite i taget, rör sparsamt och koka på låg värme tills bulguren är mjuk, ca 15-20 min (använd förkokt bulgur för snabbare tillagning). Riv över ost och smaka av med peppar och timjan.

Tillbehöver
300 g jordätskockor
20 g smör
1 mandelpotatis
0,5 dl vitt vin
2 msk creme fraiche
1 dl grädde
Lite hett vatten
Timjan
Rotfruktschips
Picklad rödlök

Koka jordärtskockor och potatis tills helt mjuka. Tillsätt smör, vin, creme fraiche och grädde. Mixa till en slät pure och smaka av med salt och timjan.

Lägg upp gröten på en tallrik och dekorera med en klick jordärtskockskräm, rotfruktschips och picklad lök.

Jessie Sommarströms ursprungsrecept: https://www.dn.se/mat-dryck/sa-lagar-du-nobelsnackisen-aven-kand-som-wokegroten/