med salt sällskap
En supergod matig gröt som passar till lunch eller middag
1 portion
1 dl flingor av nakenhavre från Warbro Kvarn
2 dl vatten
½ finhackad gul eller röd lök
1 msk vitt vin 1 tsk olivolja
½ tsk timjan en nypa salt
1 msk parmesanost eller annan ost i små kuber
½ msk soltorkad tomat i små bitar
en knivsudd färskhackad chili
Koka löken mjuk under någon minut med vin och olivolja. Tillsätt nakenhavreflingor, vatten och salt. Koka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt parmesanost, soltorkad tomat, chili och timjan. Garnera ev med bitar av färsk tomat.
Servera i liten, vacker skål eller mugg.
Tänk så bra att gröt har gått och blivit trendigt! Om du har tråkiga grötminnen kan det vara värt att prova gröt i ny tappning. Som ett tillbehör till lunchen eller middagen.
En bra gröt med gott sällskap lägger sig som bomull i magen. Det behöver inte alltid vara sött sällskap! Lunchgröt, middagsgröt, kvällsgröt, nattagröt – kokt på vatten, mjölk, buljong, äppelmust eller havremjölk – kan gärna bli en självklar rätt flera gånger i veckan, vare sig man är ung eller gammal, har magbesvär eller inte. Kompletterad med fruktmos, kokt ägg och bra bröd med pålägg ger det ett fullvärdigt kvällsmål. Eller varför inte en liten skål med gröt som piffats upp med ugnsbakad tomat, fetaost, chili, oliver och örtiga kryddor som tillbehör till lunch eller middag?
Släpp loss fantasin och skapa matiga grötar i olika färger och former!