Nakenhavre
Nakenhavre är en äldre, oförädlad havresort som innehåller mer näring och energi än vanlig havre. Namnet kommer av att skalet släpper under tröskningen och ger nakna kärnor. Nakenhavre har ett högkvalitativt protein, nyttiga fettsyror och vattenlösliga fibrer, vilket stabiliserar blodsockret. Dessutom innehåller nakenhavre höga halter E-vitamin, en naturlig antioxidant, och har en fylligare och rikare smak än vanlig havre.
Vete
Siktat vetemjöl är det vanligaste mjölet i Sverige, och kan användas till det mesta. Vi mal vårt vetemjöl huvudsakligen på vårvetesorten Qvarna, som lämpar sig väl för ekologisk odling. Råvaran kommer från gårdar i Sörmland, Östergötland och Uppland.
Råg
Råg odlas huvudsakligen i Nordeuropa, och sås på hösten. Rågmjöl har ett lägre gluteninnehåll än vetemjöl, och innehåller en högre mängd kostfiber. Fibrerna ger en lång mättnadskänsla. Rågens aktiva enzymer gör att den lämpar sig väl för surdegsbröd. Sedan 2018 har vi vår egen kultur-rågsort på Warbro Kvarn. Det är en korsning mellan en urgammal sort, och en något modernare sort som vi uppförökat under många år. Vi har fått vad vi tycker är det bästa av två världar; en högväxande sort som är perfekt för ekologisk odling, och som samtidigt ger bra avkastning samt har mycket smak och näring.
Enkorn
Enkorn är det egentliga urvetet, som började odlas för cirka 12 000 år sedan i Mellanöstern. Namnet kommer av att det endast innehåller en kärna i varje småax. Kärnorna ligger inbäddade i ett tjockt skal, vilket skyddar mot till exempel luftföroreningar, och behöver skalas av innan man kan mala dem. Enkorn har ett högt näringsinnehåll, och är motståndskraftigt mot många växtsjukdomar. Mjölet har ett vekt gluten, vilket gör det snällare mot magen, men kräver lite mer av bagaren. Mjölet är lite gulfärgat eftersom det innehåller karotenoider, som är en antioxidant och har en omtalad fantastisk doft och smak.
Emmer
Emmer härstammar från en korsning mellan enkorn och ett vildgräs, och började odlas för cirka 8 000 år sedan. Emmer finns både i en ”vit” vårsådd variant och en ”svart” höstsådd. Kärnorna ligger inbäddade i ett tjockt skal, vilket skyddar mot bland annat luftföroreningar. Emmer måste skalas innan man kan mala det, precis som enkorn och dinkel. Emmer har ett högt näringsinnehåll och en stor och helt egen unik smak som är fantastisk i matigare bröd och till tex pajdeg och pannkakor.
Dinkel
Dinkel, eller speltvete, är en cirka 5000 år gammal sort. Jämfört med vete har dinkel högre proteinhalt, annorlunda glutenkvalitet, högre energi- och mineralinnehåll, och högre andelen nyttiga fettsyror. Mjöl av dinkel ger en fyllig arom med god smak och kan ersätta vete i alla bakverk. Vi odlar dels de höstsådda ursprungssorterna ”Steiners roter tiroler” och ”Oberkulmer rotkorn”, dels den vårsådda ”Gotlandsdinkel” som har ax med borst. Kärnorna ligger inbäddade i ett tjockt skal och skalas innan de mals.