Rågrutor

Recept på Tinas Rågrutor 24 st

Ett mycket smidigt och enkelt bröd som bakas i långpanna/på plåt.

1,2 liter vatten
40 g jäst
1 dl mörk brödsirap (kan uteslutas)
600 g Råg Fullkornsmjöl
600 g Dinkel Ljust Mjöl
30 g salt

Smula jästen i en degbunke, häll på ljummet vatten och blanda så att jästen löser sig. Tillför sirap och blanda så att den också blir upplöst. Häll i mjöl och salt. Blanda till en deg och bearbeta i ca 5 minuter. Låt degen vila i 30 minuter.

Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Skrapa ner degen och tryck ut. Pudra fullkornsråg över brödytean och låt jäsa under bakduk i ca 1 timme, till ca dubbel storlek.

Innan gräddning, markera ett rutmönster på brödet med en kniv. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna innan du delar brödet. Lycka till 🙂