Pressmeddelande: På årets Nobelmiddag serveras hydrotermiskt behandlad kornbulgur från Hidden in Grains och Warbro Kvarn

”Jag har några signalvärden i min måltid, det handlar om hållbarhet, det handlar om folkhälsa. Jag kommer att göra en gröt på fullkorn, där kornet har blivit behandlat hydrotermiskt, vilket gör att kroppen kan ta upp mer av näringen i det. Det här är en typ av innovation som jag tycker är jättespännande och lite av en game changer, därför har jag valt att servera det.”

Så säger Jessie Sommarström som har fått det ärofyllda uppdraget att laga maten till Nobelbanketten 2024. På presskonferensen berättade Sommarström om en del av huvudrätten som hon kallar för en “modern kulturgröt”

Ny teknik kan användas för att göra vardagsmaten mer näringsrik

Två centrala teman för årets Nobelmiddag är hälsa och hållbarhet. Idag får endast en av tio människor i Sverige i sig tillräckligt med fullkorn, och många, särskilt unga kvinnor, lider brist på viktiga mineraler. För att möta dessa utmaningar krävs både innovation och vetenskap.

En teknik som kan göra vardagsmaten både mer hållbar och näringsrik är hydrotermisk behandling. Denna banbrytande metod, utvecklad av med. dr och tekn. dr Kerstin Fredlund på Hidden in Grains, bryter ner fytinsyra i spannmål, vilket gör mineraler som järn och zink betydligt mer tillgängliga för kroppen.

“Vi måste se mer till hur människans biologi fungerar i vår livsmedelsproduktion. Fullkorn är rikt på viktiga näringsämnen som mineraler, men de är inte så lätta att ta upp. I min forskning har vi förbättrat ett traditionellt sätt att behandla spannmål för att göra mineralerna mer tillgängliga för oss människor. Till vår kornbulgur har vi noggrant valt ut ett näringsrikt korn och behandlat det varsamt med värme och ånga. Resultatet är en både näringsrik och god produkt som kan serveras i många olika former.”

En innovativ produkt med historiska rötter

Hidden in Grains har tillsammans med Warbro Kvarn, en pionjär inom ekologisk spannmålsförädling och förädling, använt denna teknik för att ta fram den kornbulgur som nu kommer att serveras på Nobelmiddagen.

”På Warbro har vi alltid varit fast förankrade i historien med vårt fokus på kulturspannmål, dessa har vi sedan genom innovation och nytänkande använt för att skapa nya produkter, för framtidens mat. Att vår bulgur kommer att serveras i det finaste sammanhanget för forskning och innovation, Nobelmiddagen, är ett fantastiskt erkännande av att hållbarhet och kvalitet kan gå hand i hand.” Det säger Thomas Björklund, vd för Warbro Kvarn.

För ytterligare information:

Thomas Björklund, vd Warbro Kvarn: +46 70 299 86 89

David Fredlund, vd Hidden in Grains: +46 70 832 69 87

FAKTA

Om produkten hydrotermiskt behandlad kornbulgur och Mineralskiftet

Produkten Bulgur av Korn, som kommer att serveras på Nobelmiddagen, är utvecklad av Hidden in Grains i innovationsprojekt Mineralskiftet, med stöd av Vinnova. Projektet syftar till att höja värdet av svenskodlade spannmål genom att ta fram nya näringsrika vardagsprodukter av fullkorn, som behandlats för att optimera tillgängligheten av mineraler. Tillsammans med MatLust Utvecklingsnod i Södertälje kommun utvecklades och testades denna och många andra produkter i skolor och offentliga kök. Samarbetspartners i projektet var även Axfoundation, Chalmers Tekniska Högskola samt Warbro Kvarn, vars produktionsanläggning möjliggjorde framtagningen av produkten i stor skala.

Om Hidden in Grains

Hidden in Grains är ett forskningsdrivet företag som utvecklar innovativa spannmålsprodukter med fokus på hälsa och hållbarhet. Med en unik hydrotermisk behandling gör företaget mineraler som järn och zink mer tillgängliga i fullkorn, vilket främjar både folkhälsan och planeten. Hidden in Grains kombinerar vetenskap och tradition för att skapa hållbara, näringsrika alternativ till köttbaserade produkter.

Om Warbro Kvarn

Warbro Kvarn startades av familjen Björklund för över 20 år och har sedan start varit fokuserade på odling och förädling av ekologiskt spannmål, med särskilt fokus på kulturspannmål som dinkel, enkorn och emmer och stenmalet mjöl. Produktionen är belägen på Linds gård utanför Katrineholm i Sörmland. 2022 brann stora delar av produktionsanläggningen ner. Efter återuppbyggnad kommer den att nyöppna i starten av 2025 och då åter erbjuda, förutom hydrotermiskt behandlade produkter i samverkan med Hidden in Grains, ett brett sortiment av ekologiska spannmålsprodukter som mjöl, malt, flingor, gryn och hela kärnor.

Tillsammans

Tillsammans tar Hidden in Grains och Warbro Kvarn fram nästa generations hållbara spannmålsprodukter. Med rötter i svensk forskning och hantverk möter vi framtidens behov av näringsrika, ekologiska livsmedel för både offentliga kök och hushåll. Genom att förena tradition och innovation skapar vi mat som stärker både både vår och planetens hälsa – och sätter svensk spannmålsförädling på världskartan.