Detta är ett recept på kalljästa frallor, det blir ca 14 st.
1 dl nyponskal, grovskuret
1 dl havregryn
0,25 dl honung
0,25 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten
2,5 dl kallt vatten
25 g jäst
1,5 tsk salt
9,5–10 dl Dala Lantvete virvelmjöl
Gör så här:
Blanda nyponskal, honung och havregryn i en stor bunke. Undvik att få med de vita fröna från nyponen eftersom de blir stenhårda efter gräddning. Häll över det kokande vattnet och blanda runt med en slev. Låt svalna helt.
Tillsätt det kalla vattnet, jäst, olja, och salt. Låt jästen lösas upp ordentligt. Blanda med en slev i mjölet lite i taget till en kladdig deg. Täck med plast, ställ bunken i kylen 8–9 timmar.
Tag fram bunken och klicka ut frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Pudra gärna över lite virvlad Dala Lantvetemjöl.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i 210 grader varmluftsugn i ca 12–13 minuter eller tills frallorna har fått fin färg.
Låt svalna på galler.