Mättande och mineralrik mångfaldsgröt

Gröt är väldigt bra mat och detta recept är både mättande, mineralrikt, fiberrikt och har ett härligt tuggmotstånd. Receptet bygger på att du börjar med att göra din egen fling- och nötblandning som räcker till ca 20 portioner gröt som du sedan tar av när du ska laga gröt. Receptet innehåller flera varianter av flingor, nötter och frön och här kan du ändra efter tycke och smak.

Ät som lunchgröt, middagsgröt, kvällsgröt eller kanske nattagröt, det finns många varianter. Toppa med bär, frukt, grönsaker och goda kryddor för extra smak. Om du har celiaki, alltså inte kan äta gluten, välj ren havregryn från apoteket som är garanterat glutenfri.

Blandning till 20 portioner
Häll sammanlagt 2 liter olika sorters flingor i en stor bunke. En blandning av t ex havre, dinkel, enkorn och råg. Alla sorter behöver förstås inte vara med, men mångfald ger en mustig smak. Tillsätt frön och nötter efter tycke och smak, exempelvis 1 dl vardera av solroskärnor, pumpakärnor, linfrön, chiafrön och melonkärnor samt ½ dl vardera av sesamfrö och nyponströ (på förpackningen står det ”Bitar av nyponskal”)

Blanda allt och förvara i t ex en plastlåda med lock i skafferiet. Om du har för mycket fart på magen kan du utesluta linfrö och chiafrön. Är du helt ovan vid dessa ingredienser, smygstarta lite och testa en sort först för att se hur det fungerar.

Dags att laga gröt
Vill du göra frukostgröt så blötlägger du fling- och nötblandningen kvällen innan. Använd samma recept som till vanlig gröt, dvs 1 dl flingblandning till 2 dl vatten och blanda ihop. Låt sen stå framme under natten. Blötläggning i rumstemperatur är värdefullt eftersom det underlättar mineralupptaget i kroppen eftersom den mineralbindande fytinsyran bryts ner.  Läs mer om detta lite längre ner.

På morgonen kan du späda med lite mer vatten om blandningen känns för torr och om du vill, tillsätt lite salt. Koka på låg temperatur tills du får en bra konsistens på din gröt. Här kommer några alternativ till sylt som smaksättning: kanel, kardemumma, vaniljpulver, lingonpulver, blåbärspulver, nyponpulver, rårivet äpple, färska eller frysta, tinade bär. Smaklig måltid 🙂

 

Varför är det så bra med blötläggning?

Att blötlägga mat är en gammal kokkunskap som vi tappat bort i modern tid – en tid då mat inte får ta lång tid att laga. Men med god planering sparas både tid, pengar och näring.

Det finns stora fördelar med att lägga spannmål, bönor, linser frön och nötter i vatten. Den gamla metoden att blötlägga bidrar till att mineralerna släpps fria och blir möjliga för kroppen att använda. Detta sker genom att den mineralbindande fytinsyran bryts ned. Fytinsyra är ett naturligt växtskydd som finns i spannmål, bönor, linser, frön och nötter. Det är alltså en del av deras försvar och den fungerar som skydd mot skador och att gå i grodd för tidigt. Det är alltså fytinsyran gör att dessa råvaror kan lagras utan att förlora sin näring och att de kan bevara sin gro-förmåga.

Vill du underlätta nedbrytning av fytinsyran kan du tillsätta en liten skvätt av färsk citron eller vinäger. Vatten, rumstemperatur och en sur miljö påskyndar nedbrytningen av fytinsyra.