Korngrynsgröt till jul

Vill du prova en god och smakrik julgröt, som dessutom är näringsrik och klimatsmart? Testa vårt recept på julgröt med kornbulgur – ett hållbart alternativ som är fullt av mineraler, fullkorn, betaglukaner och mycket annat som vår kropp behöver.

Ingredienser:
4 dl vatten
2 dl Bulgur av Korn
20 g smör
1 kanelstång
1/2 tsk salt
6–7 dl mjölk 
1/2–1 msk socker

Mer lyx:
1/2–1 dl grädde eko
1/2–1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:
1. Koka upp vatten och tillsätt kornbulgur, smör, kanelstång och salt. Låt småkoka i ca 8 minuter. Rör om då och då.
2. Tillsätt mjölken och låt puttra på svag värme i ca 50 minuter. Rör om med jämna mellanrum så det inte fastnar i botten. Låt gröten stå och svälla i ca 20 minuter innan servering.

Servera med tex kanel, rårörda lingon, äppelmos eller ditt egna favorit-tillbehör.

Varför välja kornbulgur istället för ris?
– Kornbulgur är fullkorn och har upp till 8 gånger mer järn och zink än polerat ris, dessutom fiber och andra viktiga näringsämnen.
– Miljöpåverkan från svensk ekologisk kornbulgur är mycket lägre – bl.a. krävs det cirka 90 % mindre vatten jämfört med ris, och klimatpåverkan är runt 80 % lägre.
– Korn är svensk matkultur sedan hundratals år och kan odlas i nästan hela landet (till skillnad från ris och vete).

Dessutom är vår kornbulgur hydrotermiskt behandlad för att frigöra mineraler som järn och zink så att din kropp kan ta upp dem lättare.