Kerstins vardagsbröd

12 g färsk jäst
8 dl kallt vatten
2 tsk salt
0.5 kg ljust mjöl av dinkel
0,5 kg fullkornsmjöl av emmer eller fullkornsmjöl av råg

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Häll i mjöl tills degen precis släpper bunkens kanter. Den skall vara ganska lös! Bearbeta degen i hushållsmaskin minst 5 minuter. (För hand gärna 10 min.) Låt jäsa till dubbel storlek. Beroende på rumstemperatur tar det 2-3 timmar. Häll upp degen i två smorda avlånga brödformar på 1,5 l.

Jäs tills degen bildar råge på formen. Gör försiktigt ett snitt med en vass kniv mitt på brödet och sätt sedan in formarna i nederdelen av ugnen. Grädda först i 250 grader i 10 minuter, sänk sedan till 200 grader och grädda 20 minuter till. Ta ut formarna och stjälp upp bröden, låt svalna på galler under bakduk

Kerstins vardagsbröd