Det började med en fruktsallad
– en berättelse om hur allt startade.
Gisela Björklund kom först i kontakt med kulturgrödor via sin konferensgård i slutet av 1990-talet. Gästerna blev förtjusta i fruktsalladen med dinkelkärnor som hon bjöd på. Familjen började fundera på om de själva kunde börja odla dinkel , och fann snart ett stort intresse för denna och andra ursprungsgrödor. De passade av flera skäl in i den ideologi som familjen har; Ett hållbart jordbruk och utveckling inom området mat och hälsa.
Hösten 2001 såddes den första provomgången med dinkel på Linds gård. Familjen åkte på flera studieresor för att samla kunskap. Sommaren 2002 när familjen för första gången stod på en mässa, hade ingen hört talas om denna konstiga och ovanliga gröda. Hösten 2003 skördades 20 ton dinkel för avsalu. Warbro Kvarn HB grundades med en gröda och sex artiklar i sortimentet.
Den nytillverkade stenkvarnen från Tyskland anlände, och installerades i den rosa kvarnen vid Varbro. Efter några år kände vi att kvarnen blev för trång, så vi byggde om det gamla svinhuset på Linds gård till en ny och fräsch kvarn. Hit flyttade vi i februari 2012.