HISTORIK


[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Det började med en fruktsallad

– en berättelse om hur allt startade.

Gisela Björklund kom först i kontakt med kulturgrödor via sin  konferensgård i slutet av 1990-talet. Gästerna blev förtjusta i fruktsalladen med dinkelkärnor som hon bjöd på. Familjen började fundera på om de själva kunde börja odla dinkel , och fann snart ett stort intresse för denna och andra ursprungsgrödor. De passade av flera skäl in i den ideologi som familjen har; Ett hållbart jordbruk och utveckling inom området mat och hälsa.

Hösten 2001 såddes den första provomgången med dinkel på Linds gård. Familjen åkte på flera studieresor för att samla kunskap. Sommaren 2002 när familjen för första gången stod på en mässa, hade ingen hört talas om denna konstiga och ovanliga gröda. Hösten 2003 skördades 20 ton dinkel för avsalu. Warbro Kvarn HB grundades med en gröda och sex artiklar i sortimentet.

Den nytillverkade stenkvarnen från Tyskland anlände, och installerades i den rosa kvarnen vid Varbro. Efter några år kände vi att kvarnen blev för trång, så vi byggde om det gamla svinhuset på Linds gård till en ny och fräsch kvarn. Hit flyttade vi i februari 2012.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”4961″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4958″ img_size=”full”][vc_column_text]

Rosa kvarnen

Vid Varbro står den gamla rosa kvarnen där Warbro Kvarns verksamhet startade 2003. Det är en flerhundraårig kvarnplats där man redan i början av 1600-talet bedrev kvarnverksamhet och mjölframställning.. Den nuvarande rosa kvarnen i fyra våningar byggdes 1783 av friherrinnan Helena Magdalena Wrangel på Hedenlunda. I början av 1800-talet övergick kvarnverksamheten till Holbonäs, och 1915 köpte mjölnaren E F Westerberg kvarnen. 1967 stängs kvarnen, samma år som den får sin installation av två vattenturbiner kopplade till generatorer. 35 år senare börjar det malas här igen, efter att Gisela Björklund 1984 köpte kvarnen och omkringliggande hus. 2012 kändes kvarnen för trång och vi flyttade verksamheten till Linds gård i Sköldinge, ca 7 km bort. Mellan 2004 och 2013 drev vi det populära eko-caféet Kornboden i stallängan bredvid kvarnbyggnaden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Välkommen till Warbro Kvarn

Vi har tekniska problem med vår hemsida.

Är du bageri, café, grossist eller liknande. Kontakta oss på 0730-34 39 88 eller order@warbrokvarn.se

Är du privatperson, välkommen till vår webbshop KLICKA HÄR