Huvuddelen av allt mjöl som säljs i Sverige är producerat på valskvarnar, men vi visste redan när vi startade Warbro Kvarn för över 20 år att vi ville mala vårt mjöl på stenkvarnar. Vi har, nu som då, en stark övertygelse om det stenmalda mjölets överlägsenhet när det gäller både näringsinnehåll och smak.
Alltid stenmalet mjöl
Vi mal alla våra mjöler i stenkvarnar med liggande stenar. Det är en sval process som bevarar näringsämnena i mjölet. Alla mjöler är förstås helt fria från tillsatser.
Våra fullkornsmjöler har alla nyttigheter kvar från den hela kärnan. I ett fullkornsmjöl skall hela spannmålskärnan finnas med, inklusive kli och grodd. Mängder av näringsämnen, som mineraler vitaminer och enzymer, sitter i just grodden och i kli-skiktet. Några av dem är niacin, magnesium, järn och zink.
I ett ljust mjöl, eller siktat mjöl som det också kallas, är kliet borta men det är ändå mer näringsrikt än ”vanligt” vitt mjöl som producerats i en modern kvarn. Eftersom mjölet är stenmalet finns alltid lite av kärnans kli-skikt kvar – därav en mer beige färg. Byt ut allt det kritvita valsmalda mjölet till vårt mer smakrika, ljusa stenmalda mjöl. På så sätt får du både ett nyttigare och godare mjöl.
På Warbro Kvarn ser vi mjöl som färskvara. Vi mal efter beställning, så du har möjlighet att få baka med ett färskt och komplett mjöl, inklusive allt, men utan några tillsatser. Det ger en produkt med mer smak och näring!
Mjölet som vi säljer
Det finns två typer av mjöl och vi har alltid gjort båda på våra stenkvarnar; fullkornsmjöl och siktat mjöl. Fullkornsmjölet innehåller, som namnet anger, spannmålskärnans alla delar. Detta mjöl är mer näringsrikt och hälsosamt, ger mer smak och är också mörkare till färgen. När man siktar mjöl så avlägsnar man de yttre delarna av spannmålskärnan (kli-skiktet). Det ger ett ljusare och mer lättbakat mjöl, dock med lägre näringsinnehåll.
Ett stenmalet siktat mjöl innehåller delar av kli-skiktet, vilket ger högre näringsinnehåll och mer smak än ett valsmalet siktat mjöl. Det betyder också att mjölet får en något mörkare nyans. Ett stenmalet mjöl suger mer vätska vilket ger ett saftigare bröd.
Ett siktat valsmalet mjöl innehåller väldigt få delar av kli-skiktet och är därför ljusare och mera näringsfattigt.
Kvarnarna hos oss
Vi använde, före branden i augusti 2022, tre stenkvarnar från Osttyroler Getreidemühle. På två av dem malde vi siktade mjöler, medan den tredje endast var för malning av fullkornsmjöler.
Det fanns två olika typer av kvarnstenar att välja mellan, dels en ren basaltsten, dels en gjuten sten med granit. Vi valde den hårdare granitstenen för att kunna mala alla typer av spannmål, även råg som är väldigt hårt.
I en stenkvarn krossas de hela kärnorna mellan två liggande stenar. Denna teknik är uråldrig, men är en väl fungerande metod som har utvecklats och anpassats till ett modernt koncept.
Innan malning skalades/rensades spannmålet och transporterades med hjälp av en luftström in till kvarnens spannmålsfickor. Därifrån skickades det via en spannmålsskruv vidare till de olika kvarnarna för malning.
Virvelkvarnar
En av de vanligaste frågorna vi får är ”har ni virvelmjöl”?” Tyvärr måste vi meddela att nej, det har vi inte.
Våra virvelkvarnar har gått i graven en efter en, men det betyder inte att vi har gett upp virvelmjöl. Vi är istället i ett skede där vi tittar på att utöka och satsa. Vi kommer att meddela så fort beslut är taget!
Tills dess vill vi verkligen understryka;
– det stenmalda mjöl vi nu erbjuder är mycket finmalet
– det är betydligt mer finmalet än vad vi kunde erbjuda i vår tidigare anläggning
– vi är så himla stolta och nöjda över vårt nya mjöl och våra nya kvarnar, det är VÄL VÄRT att prova istället för virvelmjöl.
Representerar du ett bageri som inte har provat våra nya stenmalda mjöler? Hör av dig till oss så skickar vi gärna kostnadsfria varuprover!
- order@warbrokvarn.se
- 0730-34 39 88