Enkorn

Enkorn

Enkorn/Einkorn är det egentliga urvetet, som började odlas för ca 12 000 år sedan i Mellanöstern. Namnet kommer av att det endast innehåller en kärna i varje småax. Kärnorna ligger inbäddade i ett tjockt skal, vilket skyddar mot till exempel luftföroreningar. Kärnorna hos enkorn, liksom emmer och dinkel, har ett hårt ytterhölje som behöver skalas av innan man kan mala dem. Enkorn har ett högt näringsinnehåll, och är motståndskraftigt mot många växtsjukdomar. Mjölet har ett vekt gluten, som hos emmer och dinkel. Detta gör det snällare mot magen, men kräver lite mer av bagaren. Mjölet är lite gulfärgat eftersom det innehåller karotenoider, som är en antioxidant. Enkorn har en omtalad fantastisk doft och smak.

Analys av vårt enkorn hösten 2016

Näringsvärde (genomsnitt 100 g):
Energi 1427 kJ /341 kJ
Protein 13 g
Kolhydrat 61 g varav sockerarter 1,4 g
Fett 3 g varav mättat fett 0,5 g
Fiber 8 g