Danskt Rågbröd på surdeg

Detta är ett väl beprövat recept av flera av oss och vi äter det ofta på våra gemensamma frukostar här i kvarnen. Detta recept blir till två bröd. Vi brukar grädda brödet på kvällen och sen låta det ligga framme under en bakhanduk över natten, då är brödet perfekt lagom till frukost.

Ingredienser:
1,5 dl surdeg
8 dl vatten
2 dl solroskärnor
950 gram mjöl (här kan du välja att köra 100% Råg Fullkorn, eller tex 650 gram Råg Fullkorn och 300 gram Vetemjöl Rustikt. Vi brukar variera, så testa dig fram)
2 tsk salt
150 gram rågkross
2 dl solroskärnor

Gör så här:

På morgonen
Blanda 2 dl pigg surdeg (alltså matad kvällen före) med 8 dl vatten i en bunke och rör om. Häll i mjöl och salt och rör om ordentligt. Täck bunken med lock eller med handduk och låt stå framme under dagen för att jäsa. Lägg 150 gram rågkross i en skål och täck krosset med vatten, låt stå i kylen under dagen.

På eftermiddagen
Blanda ner rågkrosset och solroskärnorna i smeten och rör om. Konsistensen ska vara som en trög och tjock gröt. Fördela smeten i två formar som du penslat med lite smör eller olja. Lägg en handduk över formarna och låt dom stå i 2 timmar. Grädda sedan bröden, först på 200 grader i 5 min. Kasta gärna i en mindre kopp vatten i början för att få en ”ång-effekt”. Grädda sedan på 175 grader i 85 min.

 

Recept Danskt Rågbröd bakat på Rågmjöl från Warbro Kvarn