Åsas nattjästa bröd av Guldmjöl

Nattjäst bröd är en fantastisk metod för alla morgontrötta. Som bonus får man ett smakrikt bröd, bakat med minimalt med jäst. Vårt Enkorn Guldmjöl ger ett guldgult resultat tack vare att det innehåller antioxidanten karotenoider.

Ingredienser:

  • 4,5 dl kallt vatten
  • 9 g färsk jäst
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • 330 g Guldmjöl, dvs ljust siktat enkornsmjöl från Warbro Kvarn
  • 200 g dinkel ljust mjöl från Warbro Kvarn

Gör så här:

På kvällen: Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke. Rör/vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan honung, olivolja och salt. Till sist tillsätter du mjölet. Rör om för hand med en slev/trägaffel till en lite kletig deg. Täck över med plastfolie och en handduk.

Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur i ca 10 timmar.

På morgonen: Sätt ugnen på 225 grader.

Häll ut den väldigt kletiga degen direkt i en smord avlång 2 liters bakform eller använd bakplåtspapper). Strö gärna lite dinkelkli eller fröer ovanpå.

Sätt in brödet i den nedre delen av ugnen. Grädda 40–45 minuter, tänk på att alla ugnar är olika! För att vara säker på att ditt bröd är färdigt sätt i en termometer mot slutet av gräddningen. Brödet ska ha en innertemperatur på 97 grader. Om du tycker att brödet blir lite välgräddat på ytan, täck med aluminiumfolie på slutet.