Flingor och gryn


[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][the-post-grid id=”6505″ title=”flingor o gryn”][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Warbro Kvarns ekologiska flingor, gryn och kli

Det finns en viss begreppsförvirring när det gäller dessa namn. Vad har havreflingor, havregryn och mannagryn gemensamt?

Vi på Warbro Kvarn kallar alla ”tillplattade sädeskorn” för flingor, exempelvis nakenhavre- eller dinkelflingor. Våra ekologiska flingor är kallvalsade, det innebär att spannmålskärnorna bara plattas till i en flingmaskin i en kall process. Inget tillsätts och inget tas bort. De flesta andra kvarnar ångbehandlar spannmålen innan de gör flingorna för en kortare koktid. Fördelen med Warbro kvarns flingor är att inga näringsämnen förstörs, de kan därför användas av dig som äter enligt raw-food. Tänk bara på att gröten behöver en något längre koktid, beroende på spannmålssort. Flingorna kan även blötläggas en stund innan kokningen, eller till och med kvällen före, så blir gröten klar snabbare och på köpet bryts den mineralbindande fytinsyran ner.

Våra stenmalda dinkelmannagryn är fiberrika, men ändå väldigt fina i strukturen. Används till gröt, gör en pudding, en sockerkaka eller använd dem som ströbröd. Himmelskt goda!

Kli är bra om du vill få fart på magen! Kliet framställs av det tunna hölje som omger spannmålskärnan och den är otroligt näringsrik. Strö kliet på fil, gröt, eller blanda i muslin. Tänk på att alltid inta vätska tillsammans med kli, annars kan det få motsatt effekt. Lite kli i bröddegen gör brödet saftigt och nyttigt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Välkommen till Warbro Kvarn

Vi har tekniska problem med vår hemsida.

Är du bageri, café, grossist eller liknande. Kontakta oss på 0730-34 39 88 eller order@warbrokvarn.se

Är du privatperson, välkommen till vår webbshop KLICKA HÄR